Proje, ülkemizin de imzacısı olduğu birçok ulusal ve uluslararası yasal metin ve sözleşmelerde yer alan; toplum sağlığının korunması, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, temizlik ve hijyen konusunda yeterli eğitimi almış sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi konularının, kamu kurum ve kuruluşlarının temel görev ve sorumluluğunda olmasından hareketle yola çıkılarak oluşturulmuştur.
İşimiz Temiz Projesi kapsamında, Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı halk eğitimi merkezlerinde, hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren mikro işletme sahiplerine, çalışanlarına ve tüm bireylere temizlik ve hijyen konularında eğitimler verilerek işletmelerin ve çalışanların kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Projenin Paydaşları Kimlerdir?
Çoklu paydaş yapısıyla geliştirilen projenin paydaşları:
- Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu
- OPET Petrolcülük A.Ş.
Projenin Çıkış Noktası ve Amacı Nedir?
Küresel olarak mücadele ettiğimiz salgın ile hijyen kavramı hayatımızda çok daha önemli bir konu haline gelmiş ve hijyenin her ortam için gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Hijyen, büyük – küçük tüm toplu yaşam alanlarında işyeri ve çalışan güvenliği açısından öncelikli bir konu olarak ele alınmalıdır.
Buradan hareketle oluşturulan İşimiz Temiz Projesi ile yiyecek-içecek, konaklama ve ulaşım sektörlerinde hizmet veren mikro işletme sahibi ve çalışanlarının temizlik ve hijyen programları aracılığıyla bilgi ve farkındalık düzeylerinin artırılması, böylece işletmelerin daha güvenli ve hijyenik olması amaçlanmıştır. 2021 yılında pilot olarak seçilen Antalya, İzmir ve Muğla illerinde başlayan İşimiz Temiz Projesi, Adıyaman, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya, Mersin, Nevşehir, Samsun ve Şanlıurfa illerin eklenmesiyle yirmi ilde yürütülmektedir. Projenin daha sonraki yıllarda tüm Türkiye’de gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Mikro İşletme Nedir?
Çalışan sayısı 10 kişiden az ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi birinin üç milyon Türk Lirasını aşmadığı işletmeler, mikro işletmelerdir.
Proje Uygulamaları
Proje kapsamında; yiyecek – içecek, konaklama ve ulaşım sektörleri özelinde bilimsel olarak geliştirilmiş yüz yüze ve online eğitim programları uygulanacaktır.
Yüz yüze eğitimler 20 ilde belirlenen halk eğitimi merkezlerinde, online eğitimler ise Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Uzaktan Eğitim platformu üzerinden verilecektir.
Eğitim Sertifikası / Sertifikalandırma
Eğitimi tamamlayan katılımcılara Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından onaylı Başarı Belgesi verilecektir. Yüz yüze eğitimlerin sonunda verilecek sertifikalar uluslararası akreditasyona sahip olacaktır.
Kurs bitirme sertifikası, odaklandığı 3 sektör özelinde hijyen konusunda belirli normlar getirerek işletmelerin güvenirliğine katkı sağlayacak şekilde konumlandırılmıştır. Sektördeki güçlü rekabet, yüksek maliyetli sertifikalandırma gibi mikro işletmeler için zorlu olabilecek konularda büyük ölçekli işletmeler karşısında fırsat eşitliği sağlanacaktır.